dilluns, 14 de març de 2016

Quan “a què et dediques” perd sentit

Un interessant article d'en Carles Capdevila al diari Ara del diumenge 13 de març del 2016. Fixeu-vos en el darrer punt, el sisè: volem que els bons treballadors ens marxin perquè no troben sentit a la feina? I si els oferim ser-ne protagonistes?

EN UN CONCURS de la tele demanen als participants, quan els van presentant: “A què et dediques?” Tots acaben responent que estan a l’atur. Algun sap quina és la seva professió, una altra diu què està estudiant per trobar un lloc de treball, un tercer esquiva el tema. Suposo que aviat aquesta pregunta deixarà de ser la primera, perquè definir-nos per la feina va perdent sentit, a mesura que moltes feines perden sentit i molta gent perd la feina.

U. Els nostres pares, a vegades de veritat, potser a vegades enganyats, sabien de què feien, se sentien vinculats a les empreses i la relació era molt més estable.

Dos. El precariat mata el vincle i l’orgull, i hi ha joves preparadíssims que directament decideixen que treballaran el mínim d’una cosa que no els agradarà, i es dedicaran per vocació al que senten com a passió.

Tres. Creixen arreu drames com el que a Amèrica han batejat com a working poors, allà sobretot dones negres que acumulen quatre feines per malviure i els horaris les deixen sense vida.

Quatre. Cada cop més persones emmalalteixen als llocs de treball, perquè la fragmentació de tasques, la pèrdua de visió conjunta, l’exigència, la competitivitat, la impotència, la reunionitis i la paràlisi dels departaments que es vigilen genera més ansietat que no satisfacció.

Cinc. Molta gent s’implica més en el voluntariat, on se senten útils, tenen una visió més global que a la feina, actuen d’artesans i, per tant, no acaben fins que obtenen el resultat que buscaven.

Sis. Hi ha gent ben pagada però desmotivada que decideix buscar la seva essència, reduir aspiracions econòmiques i millorar-ne de vitals, i muntar un negoci que tingui sentit. De proximitat, sabent de què vius i per a qui treballes. I, de sobte, dormen molt millor.

Cap comentari:

Publica un comentari