divendres, 16 de setembre de 2016

Trenta orientacions pràctiques

És cert que una empresa no és el mateix que una associació sense ànim de lucre. Ara bé, que siguin diferents no vol dir que no comparteixin reptes i necessitats organitzatives. I, dins l'àmbit de la participació interna, hem de reconèixer que el món associatiu fa anys que està fent reflexions molt interessants, de les que en podem aprendre molt.

En aquest sentit, trobo molt recomanable fer una ullada al document "Útils pràctics: idees per associacions participatives" que l'any 2008 publicà l'Ajuntament de Barcelona, des del servei municipal Torre Jussana, que és l'òrgan que dóna suport i acompanya les associacions de la ciutat. Podeu descarregar-vos aquest document des d'aquest link: http://www.tjussana.cat/doc/publicacions/UP_20.pdf

Més enllà de les reflexions sobre què vol dir participar, i sobre les potencialitats i els límits de la participació, una eina molt interessant d'aquest document és l'apartat "Trenta orientacions pràctiques", que podeu trobar a la pàgina 85. Aquestes orientacions són trenta propostes, cada una d'elles relacionada amb un aspecte de la participació:
  • La reflexió
  • La gestió
  • La relació
  • La comunicació
  • El reconeixement
  • Les eines
Algunes recomanacions no ens serviran per al món de l'empresa, però d'altres ens poden ser claus, i ens poden ajudar, no només a fer una bona diagnosi de la realitat, sinó també a començar a apuntar algunes línies de treball. Us en poso alguns exemples:

"Conèixer les capacitats, les motivacions i les limitacions de cada membre de l’entitat i aprofitar al màxim les competències de cadascun."

"Flexibilitzar i diversificar les formes de participació en l’entitat."

"Difondre entre tots els membres la missió, els valors, la ideologia, etc. Definir, concretar i clarificar els objectius de l’entitat perquè siguin fàcilment comprensibles i assumibles."

"Redactar un manual de gestió que sistematitzi tots els procediments que es realitzen actualment en relació a la participació."

És un bon punt de partida per començar a treballar, oi?

Cap comentari:

Publica un comentari