divendres, 4 de novembre de 2016

Reunions creativesEns passem el dia fent reunions, sovint d'esma, i acabem oblidant que "fer reunions" és, en definitiva, un art. I que l'èxit de la reunió depèn de la preparació prèvia. Si no volem retrocedir en participació a cop de "hem de fer menys reunions, són una pèrdua de temps, ja me n'ocupo jo", cal que ens aturem un moment i pensem: com preparem nosaltres, les reunions?

Al diari L'Econòmic hi he trobat un interessant article de Franc Ponti, professor del Global Innovation Management Center d'EADA, on ofereix algunes idees per a plantejar i preparar bé una reunió. Són aquestes:

  • Pot ser una bona cosa, sobretot quan la reunió és llarga i important, començar amb una petita meditació guiada o, com a mínim, amb un minut de silenci. L'objectiu és que tothom es concentri, sigui conscient que estem rodejats d'altres persones amb emocions i opinions, i que puguem crear un camp energètic d'unió i col·laboració.
  • Cal que les reunions siguin molt visuals. Més que parlar, els participants haurien d'expressar les idees amb dibuixos, storyboards, esquemes, mapes mentals... I oblidar per uns moments el Powerpoint, a no ser que sigui estrictament necessari. Cal que a les reunions hi hagi materials de tot tipus: llapis i retoladors de colors, paper i fins i tot pintures.
  • Cal incorporar, definitivament, l'expressió de les emocions a les reunions. No podem anar-hi amb la màscara de sempre que amaga una part important de la nostra manera de ser. Cal expressar desacords, frustracions i també alegries i esperances sense que ningú no s'enfadi. Contrastar emocions de manera disciplinada és un exercici importantíssim per estar en autèntica harmonia. Edward de Bono ja fa anys que ho va veure clar i va incorporar el barret vermell, que permet expressar intuïcions, pressentiments, emocions i crítiques sense necessitat de justificar-les.
  • És important que hi hagi un coordinador que porti les regnes de la reunió: que prepari els materials, conegui les tècniques participatives a emprar, sigui hàbil en les dinàmiques d'equip i tingui facilitat per la comunicació assertiva.

Oi que no sona malament, el que proposa? Si voleu llegir l'article sencer, el trobareu aquí:
http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/1009794-reunions-creatives.html

Cap comentari:

Publica un comentari