dimecres, 14 de desembre de 2016

Salaris baixos?


Antón Costas ha estat els darrers tres anys el president del Cercle d'Economia. Catedràtic d'economia, fa temps que alerta del perill que el creixement de les desigualtat té, no només per als pobres, sinó per al conjunt de la societat i, per tant, de l'economia.

Ara que deixa el càrrec, l'entrevisten per al Periódico de Catalunya. D'aquesta entrevista, vull destacar-ne una frase:

Existe el riesgo de empezar a pensar que los salarios bajos son buenos para la economía y eso es una barbaridad. Sería como volver a una mentalidad esclavista. 

Sí, és cert, no és cap novetat. Però que ho digui algú com el president del Cercle d'Economia és poc habitual. I que faci servir expressions tan dures com "esclavista" és significatiu.

La mentalitat esclavista és la que diu que els treballadors no es queixin, que com a mínim tenen feina. Que el sou és baix, però que ho marca el mercat, i que amb tant d'atur, què vols. Que encara haurien d'estar agraïts.

La pregunta que jo faig és: com volem ser competitius, d'aquesta manera? Sabem que les persones treballen més i millor si se senten implicades, si se les responsabilitza, si es confia en elles. Si veuen que se'ls té en compte, si se les valora. Salaris baixos? El salari més baix és que no es paga, perquè l'empresa ha hagut de tancar. No és això el que volem, no?

Podeu llegir l'entrevista sencera aquí:
http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/anton-costas-cercle-entrevista-malestar-social-desigualdad-5680559

Cap comentari:

Publica un comentari