dijous, 8 de març de 2018

Eines per a les dinàmiques de grup


Una de les formes bàsiques de promoure la participació dels membres d'un col·lectiu és fer-ho a través del treball en grup: aquest facilita el diàleg i el debat, i fa que els resultats que en sorgeixin siguin més rics i més articulats que no pas si només demanem l'opinió a títol individual. Ara bé, el treball en grup exigeix un punt més de preparació i de planificació: és el que s'anomena disseny de la dinàmica. En tot procés participatiu, l'èxit final és conseqüència directa de l'esforç esmerçat en disseny. Si els resultats són fluixos, si no són els esperats, si fins i tot són contraproduents, és molt probable que la causa es pugui trobar en la mala planificació: la dinàmica i els objectius del procés, o són coherents i estan alineats, o porten al fracàs. Per això és tan important, abans de dur a terme un procés participatiu, estudiar detingudament les diverses dinàmiques, i triar l'opció que respongui bé al que plantegem.

Malauradament, no és senzill trobar "catàlegs" de dinàmiques, i cal anar fent feina de detectiu per anar aplegant els diversos recursos disponibles. Com ja vaig comentar fa un temps, una bona font de recursos participatius, perquè fa molts anys que ho tenen treballat, és el món de l'administració pública, tant pel que fa a la participació ciutadana, com pel que fa al suport a les associacions. I el recurs que avui us presento és el quadern "Tècniques participatives per al debat grupal", publicat per la Diputació de Barcelona.

El quadern es divideix en quatre parts, totes molt interessants:
  • Una primera, on es presenten les virtuts i les limitacions del debat grupal com a eina de participació.
  • Una segona, on es posa l'èmfasi en la importància del disseny i la planificació prèvia.
  • Una tercera, on es mostren alguns estàndards de dinàmica de grup, en funció de l'objectiu que es busqui (no és el mateix aconseguir idees d'innovació, que avaluar processos, per exemple).
  • I una quarta, on s'expliquen casos pràctics d'aplicació dels estàndards anteriors.

Finalment, hi ha el que per a mi és una petita joia: una selecció de recomanacions bibliogràfiques molt, molt encertada, que obre moltes portes per a seguir aprofundint en els recursos participatius. Si tot el quadern està molt ben plantejat i estructurat, és però en la bibliografia on hi trobem el principal plus de qualitat que aporta aquest material. Gairebé el convertireu en una wishlist de cara a ampliar la vostra biblioteca professional.

Si us interessa el quadern, podeu comprar-lo en paper a la llibreria de la Diputació (al mòdic preu de cinc eurons) o bé descarregar-vos-el gratuïtament en pdf des d'aquest enllaç:
http://www1.diba.cat/llibreria/pdf/49718.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari